
بازی های افزایش اعتماد به نفس کودکان
هر انسانی در هر سنی به اعتماد به نفس نیاز دارد. برای همین روانشناسان با پی بردن به ارزش این حس، روشهای مختلفی برای افزایش اعتماد به نفس پیشنهاد دادهاند. استفاده از بازی های افزایش اعتماد به نفس کودکان یکی از بهترین پیشنهادات برای فرزندان است؛ چرا که هیچ چیز به اندازه بازی کردن برای کودکان جذاب و آموزنده نیست. اما چطور میتوان با استفاده از چند بازی ساده، اعتماد به نفس کودکان را افزایش داد؟ تا پایان مقاله همراه مجله سبک زندگی شوید تا این موضوع را به بهترین شکل توضیح دهیم.
بازی درمانی چیست؟
بازی درمانی Play therapy از تکنیکهای روانشناسی پیشرفته امروزی است و یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان که به وسیله آن میتوان بخش وسیعی از مشکلات روانی و شناختی آنها را درمان کرد. یکی از کاربردهای بسیار جذاب بازی درمانی، استفاده از آن در تقویت حس اعتماد به نفس در کودکان است. اعتماد به نفس یا self confidence به کودک شما کمک میکند بتواند در تمام نقشهای کودکی و بزرگسالی زندگی خود خوش بدرخشد.
اگر کودک شما اعتماد به نفس نداشته باشد نمیتواند به سادگی با دوستان خود همکاری کند، در تحصیلاتش به اندازهای که لیاقت دارد، نمیدرخشد و به تدریج گوشهگیر و منزوی میشود. برای همین داشتن احساس اعتماد به نفس کودکان را قدرتمند بار خواهد آورد. برای همین استفاده از بازی های افزایش اعتماد به نفس در کودکان توسط بسیاری از روانشناسان حیطه کودک معرفی شده و ما نیز در ادامه مقاله 7 تا از مهمترین آنها را به شما معرفی خواهیم کرد تا به بهترین شکل کودکتان را با اعتماد به نفس بالا بار آورید.
7 بازی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان
تعداد بازی های افزایش اعتماد به نفس کودکان بسیار زیاد است. با این حال 7 مورد از مهمترین آنها شامل حل پازل، خمیر بازی یا مجسمهسازی، انجام بازی گروهی، قایم باشک، قصهگویی و بازی دقیق ببین است. هر کدام از این بازیها را اگر به درستی اجرا کنید نتیجه مثبت آن را در مدت زمانی کوتاه خواهید دید. این توصیه کلیدی را هیچ وقت فراموش نکنید: کودکی که اعتماد به نفسش را در حل مسائل به دست آورده باشد، در دوران بزرگسالی نیز با اعتماد به نفس کامل میتواند مشکلات تمام ابعاد زندگیاش را به سادگی حل کند.
با کودکتان پازل بازی کنید
ساخت پازل یا لگو به خاطر اینکه با حل یک مسئله نسبتا پیچیده برای کودکتان همراه است، روی افزایش اعتماد به نفسش تاثیر بسیار مثبتی دارد. اگر کودکتان در حل اولین پازلها یا لگوها چندان موفق نبود، نه نا امید شوید نه به رویش بیاورید. دوباره او را همراهی کنید تا جایی که اولین پازل یا لگوی خودش را حل کند. همین که توانست این کار را انجام دهد، شاهد این خواهید بود که پیش دوستانش یا دیگر اعضای خانواده چطور با اعتماد به نفس از حل یک پازل یا لگوی سخت توسط خودش صحبت میکند و احساسی مثبت نسبت به خودش خواهد داشت.
خمیر بازی یا مجسمه سازی بسیار موثر است
خمیر بازی یا مجسمهسازی از خلاقانهترین بازیهایی است که به افزایش اعتماد به نفس کودکان شما کمک میکند. گذاشتن یک خمیر بیشکل جلوی کودک و دادن این اجازه به او که به هر شکلی که خواست میتواند درش بیاورد، روی افزایش خلاقیت و اعتماد به نفس او تاثیری بسیار مثبت میگذارد. خمیر بازی یا مجسمهسازی جایی است که شما شاهد بروز خیالات و خلاقیت کودکتان خواهید بود. بروز خلاقیت و نمایان شدن خیالات در قالب یک مجسمه یا خمیر شکلدار، کودک شما را به مرتبه بالایی از درک خود و افزایش اعتماد به نفسش میرساند.
بیشتر بخوانید: چگونه با کودک 10 ساله خود رفتار کنیم؟
بازی گروهی عالی است
قرارگیری در یک گروه به عنوان عضوی موثر و حلال مشکلات، از دیگر بازی های افزایش اعتماد به نفس کودکان محسوب میشود. از بازیهای گروهی کمککننده به افزایش اعتماد به نفس کودکان میتوان به بازیهای ساختگی گروهی، بازیهای فکری گروهی یا حتی فوتبال و والیبال اشاره کرد. قرارگیری کودک شما در هر کدام از این ساختارها باعث میشود بتواند نقش خود را بیابد و با حل مسائلی که برعهده او گذاشته شده، اعتماد به نفسش را افزایش دهد.
قایم باشک همیشه جوابگو است
قایم باشک از بازیهایی است که همیشه جوابگو است و با اینکه بسیار ساده اجرا میشود، اما به افزایش خلاقیت و اعتماد به نفس کودک بسیار کمک میکند. از دلایلی که باعث شده قایم باشک چنین تاثیر مثبتی داشته باشد میتوان به امکان فراهم کردن فضایی برای حل مسئله، بالا بردن قدرت تعامل کودک با دیگر هم بازیهایش و ساده کردن دوستیابی اشاره کرد. تقویت این مهارتها در بازی قایم باشک منجر به افزایش اعتماد به نفس کودکتان میشود.
قصه گویی هم یک نوع بازی است
قصهگویی یک بازی بسیار جذاب از نظر کودکان است. برای کودکتان قصه بگویید، قصههای خیالی، علمی، داستانی و… این کار به تقویت مهارت خیالپردازی او کمک میکند که نتیجه آن افزایش اعتماد به نفس است. اگر یک بار قصهگویی شبانه را برای کودک خود امتحان کنید، متوجه خواهید شد که در روزهای بعد چقدر ذهنش خلاق شده و خودش به تدریج شروع به بیان قصههای مختلف میکند. البته این کار اعتماد به نفس او را برای بیان کردن خودش در مقابل دیگران بسیار افزایش میدهد.
بازی دقیق ببین بسیار جالب است
یکی از بازیهای متفاوتی که روی افزایش اعتماد به نفس کودکتان تاثیر زیادی دارد، بازی دقیق ببین است. روش انجام بازی دقیق ببین اینگونه است که یک کاغذ و قلم جلوی کودکتان قرار دهید و از او بخواهید که دو ستون بکشد و در یکی صفات خودش را بنویسد و در دیگری صفات کسانی که میشناسد. این کار به او کمک میکند اعتماد به نفس بیان ویژگیهای مثبت و منفی خودش را به دست آورد و از سویی بتواند به سادگی دیگران را با اعتماد به نفس تشویق کرده یا به نقد بکشد. واقعبینی از بهترین عوامل افزایش اعتماد به نفس است.
حرف آخر
در این مقاله 7 تا از بازی های افزایش اعتماد به نفس کودکان را معرفی کردیم. برای اینکه بهتر اهمیت این موضوع را درک کنید ابتدا توضیح دادیم چرا انجام بازی به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک میکند. سپس توضیح دادیم که هر کدام از این 7 بازی چطور به کودکتان کمک میکند اعتماد به نفسش را افزایش دهد. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده و بتوانید به بهترین شکل با فرزند خود ارتباطی مثبت برقرار کنید و نتیجه آن را در اعتماد به نفسش مشاهده کنید.
سوالات متداول
افزایش اعتماد به نفس کودکان چه نتایجی دارد؟
کودکی که اعتماد به نفس بیشتری از دیگران دارد در حل مسائل قدرتمندتر بوده، روابط موثرتری با دیگران برقرار میکند و به سادگی میتواند در تحصیلاتش پیشرفت کند.
کدام بازیها باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود؟
بازیهای گروهی، معمایی و خلاقانه از مهمترین دسته بازیهایی است که روی افزایش اعتماد به نفس کودکتان بیشترین تاثیر مثبت را دارد.
آیا قایم باشک روی افزایش اعتماد به نفس در کودکان موثر است؟
بله. یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان انجام بازی قایم باشک است. این بازی به خاطر فراهم کردن فضایی برای حل مسائل، تقویت ارتباط و تعامل بهتر با دیگران و البته افزایش قدرت دوستیابی منجر به افزایش اعتماد به نفس در کودکتان میشود.
بهترین ورزش برای افزایش اعتماد به نفس کودکان چیست؟
ورزشهای گروهی و تیمی، دوچرخهسواری و دویدن و شنا میتوانند به بالا رفتن اعتماد به نفس کودکان کمک کنند.