اختلال افسردگی چیست؟

یکی از شایع‌ترین اختلال‌های روانی که سلامت ذهن بخش وسیعی از جامعه را هدف قرار داده، اختلال افسردگی یا depression است. این بیماری می‌تواند روی پایه‌ای ترین بخش‌های زندگی ما از غذا خوردن و خوابیدن تا انجام کارهای حرفه‌ای تاثیر منفی بگذارد. برای همین اگر احساس می‌کنید بعضی نشانه‌های این اختلال را دارید تا پایان مقاله همراه مجله سبک زندگی باشید تا راه‌های تشخیص و درمان آن را بررسی کنیم و هر سوالی که در این باره ذهنتان را درگیر کرده پاسخ دهیم.

نشانه های ابتلا به اختلال افسردگی

اختلال افسردگی یک سری نشانه واضح دارد که بد نیست قبل از هر چیزی با آنها آشنا شویم. هر چند همه ما به طور طبیعی گاه و بی گاه دچار ناراحتی، نا امیدی و غم می‌شویم، اما نشانه‌های واضح اختلال افسردگی با این موارد کمی تفاوت دارد. داشتن احساس افسردگی زمانی به اختلال یا بیماری تبدیل می‌شود که در طول حداقل دو هفته با حداقل 5 نشانه از میان نشانه‌های زیر به طور همزمان بروز کند:

احساس عجز و ناتوانی، فکر به مرگ، کندی در تفکر و صحبت، داشتن احساس بی‌قراری، پایین آمدن آستانه صبر و کج خلقی، بی خوابی یا پرخوابی، طاقت‌فرسا به نظر رسیدن هر کاری، بی‌میلی به طیف وسیعی از کارها حتی ارتباط جنسی برقرار کردن، اختلال در اشتها و احساس بی ارزشی.

انواع اختلال افسردگی کدام است؟

بسته به درجه افسردگی و شدت علائم، اختلال افسردگی به 5 نوع اصلی با نام‌های افسردگی بالینی، اختلال افسردگی مداوم، اختلال تنظیم خلقی مخرب، اختلال نارسایی پیش از قاعدگی و اختلال افسردگی ناشی از بیماری‌های دیگر تقسیم می‌شود. هر کدام از این 5 مدل اختلال افسردگی را در ادامه با جزئیات بیشتری معرفی کرده‌ایم تا بهتر با جنبه‌های مختلف این بیماری آشنا شوید. توجه داشته باشید که نظر نهایی درباره ابتلا یا عدم ابتلا به اختلال افسردگی بر عهده روانپزشک متخصص بوده و تنها با مشاهده چند نشانه نمی‌توان در این باره نظر داد.

انواع اختلال افسردگی کدام است؟

افسردگی بالینی

افسردگی بالینی از متداول‌ترین انواع اختلال افسردگی است که خودش را به شکل غمگینی افراطی و احساس پوچی و بی‌ارزشی نشان می‌دهد. همچنین کسانی که به این نوع افسردگی مبتلا هستند علاقه خود را به همه چیز از دست داده و در بیشتر مواقع با اختلال در خواب و اشتها همراه است.

اختلال افسردگی مداوم

اختلال افسردگی مداوم که با علامت اختصاری PDD نیز نمایش داده می‌شود، با نشانه‌هایی مثل ناراحتی و احساس پوچی، اما با شدتی خفیف‌تر از افسردگی بالینی همراه است. نوع حاد این افسردگی تا حدود دو سال ادامه می‌یابد و تاثیری منفی روی تمام جنبه‌های زندگی بیمار می‌گذارد.

اختلال تنظیم خلقی مخرب

علامت اختصاری این اختلال افسردگی DMDD بوده و مهم‌ترین نشانه آن خشم مکرر و پایین آمدن آستانه تحمل است. کودکان بیشتر از دیگر افراد در معرض ابتلا به این مدل افسردگی هستند. 10 سالگی از حساس‌ترین سن‌هایی است که احتمال بروز DMDD در آن بسیار بالا بوده و به همین دلیل در این دوران با مشاهده اولین نشانه‌ها، باید سریع اقدام به درمان آن کرد.
چگونه با کودک 10 ساله خود رفتار کنیم؟

اختلال نارسایی پیش از قاعدگی

تحریک‌پذیری شدید، تغییر خلق و خو و احساس ناراحتی از مهم‌ترین نشانه‌های اختلال نارسایی پیش از قاعدگی است. هر چند این نشانه‌ها تا چند روز بعد از آغاز پریودی از بین می‌روند، اما به خاطر تناوب ماهانه، یک اختلال افسردگی محسوب می‌شود.

اختلال افسردگی ناشی از بیماری‌های دیگر

بسیاری از بیماری‌های دیگر هستند که بروز آنها منجر به بروز افسردگی می‌شود. شایع‌ترین این بیماری‌ها شامل کم‌کاری تیروئید، بیماری قلبی، سرطان و پارکینسون است. بسته به شدت بیماری، نوع اختلال افسردگی همراه با آن نیز شدت و کیفیت متفاوتی دارد. برطرف شدن این مدل اختلال افسردگی وابستگی زیادی به درمان بیماری اصلی دارد.

روش های درمان اختلال افسردگی

برای درمان اختلال افسردگی روش‌های زیادی یافته شده است. اینکه کدام روش بهتر است بستگی به نوع اختلال و شرایط بیمار دارد. برای همین نظر کلی و قطعی درباره کیفیت و چون و چرای روش درمانی ممکن نیست و کیس به کیس این روش‌ها بازدهی متفاوت خود را دارند. در ادامه چند تا از مشهورترین این روش‌های درمانی را توضیح داده‌ایم. جالب است بدانید در 80-90 درصد موارد، این اختلال به طور کامل درمان می‌شود.

روش های درمان اختلال افسردگی

روان درمانی

این روش با مراجعه به روانشناس امکان‌پذیر بوده و آن را گفتار درمانی هم می‌نامند. در این روش، روانشناس با استفاده از بررسی ریشه‌های افسردگی و صحبت درباره آنها، بیمار را با حقایق مواجه کرده و به وی کمک می‌کند تا علل را بپذیرد و در جهت رفع و رجوع آنها و در نتیجه درمان اختلال افسردگی خود بکوشد. امروزه استفاده از روش درمان شناختی و رفتاری (CBT) از سمت روانشناسان بسیار متداول بوده و نتایج مثبتی به همراه داشته است.

دارو درمانی

اگر چنانچه روانشناس در درمان بیمار موفق نشود و اوضاع او را حادتر از حد معمول تشخیص دهد، بیمار به روانپزشک ارجاع داده می‌شود تا از دارو درمانی بهره ببرد. تجویز داروهای ضد افسردگی باعث تغییر ترکیب شیمیایی مغز شده و نتیجه آن در اکثر موارد از بین رفتن احساس غم و افسردگی است. توجه داشته باشید که مصرف این داروها باید کاملا تحت نظر روانپزشک متخصص باشد و به هیچ وجه نباید سر خود از آنها استفاده کرد.

درمان با تحریک مغزی

اگر بیمار به مرتبه روان‌پریشی برسد؛ طوری که دیگر قادر به کنترل رفتار خود نبوده و نیازمند درمان سریع باشد، از روش‌های درمان با تحریک مغزی مثل روش ECT، TMS و VNS که هر کدام ویژگی‌ها، مزایا و مضرات خود را دارند استفاده می‌شود.

طب مکمل افسردگی

جالب است بدانید که روش‌های مکملی مثل طب سوزنی، ماساژ، بیوفیدبک و هیپنوتیزم نیز وجود دارد که در بعضی کیس‌ها باعث درمان کامل افسردگی شده است. به یاد داشته باشید که استفاده از هر کدام از این روش‌های مکمل زمانی نتیجه می‌دهد که به روش اصولی انجام شوند.

بعضی روش‌های خانگی

روش‌هایی که انجام آنها نیازمند رجوع به پزشک متخصص ندارد، روش‌های خانگی نامیده می‌شوند. تعدادی از مفیدترین این روش‌ها که به درمان اختلال افسردگی کمک می‌کنند شامل فعالیت بدنی منظم مثل ورزش یا نرمش صبحگاهی، حذف الکل و سیگار از سبک زندگی، گذراندن وقت با افراد مثبت و دارای اعتماد به نفس، داشتن خواب با کیفیت و رعایت یک رژیم غذایی سالم است.

حرف آخر

در این مقاله توضیح دادیم که اختلال افسردگی چیست، شامل چه نشانه‌هایی بوده و انواع آن کدام است. همچنین بررسی کردیم که روش‌هایی کلی که برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار می‌گیرد کدام است. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما بسیار مفید بوده و بتوانید تا حد خوبی این اختلال را شناخته و درمان کنید.

سوالات متداول

علائم افسردگی کدام است؟
خواب بی کیفیت، اختلال در اشتها، احساس غمگینی مداوم، احساس پوچی، احساس عجز و ناتوانی و بی ارزشی از مهم‌ترین علائم افسردگی است.
روش‌های درمان اختلال افسردگی با تحریک مغزی چگونه است؟
در کل سه روش درمان اختلال افسردگی با تحریک مغزی شامل روش ECT، TMS و VNS می‌شود که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد.
علائم افسردگی در زنان بیشتر از چه نوعی است؟
تحریک‌پذیری شدید، تغییر خلق و خو و احساس ناراحتی از مهم‌ترین نشانه‌های اختلال نارسایی پیش از قائدگی است که شایع‌ترین مدل اختلال افسردگی در خانم‌ها محسوب می‌شود.
حداقل زمان برای تشخیص اختلال افسردگی چه میزان است؟
اختلال افسردگی اساسی را حداقل بعد از دو هفته توسط روانپزشک تشخیص داده می‌شود، اما نکته اینجاست که گاهی این اختلال پنهان است و امکان دارد خود فرد هم از اینکه افسرده است، بی‌خبر باشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا