انواع ریزش مو در زنان

ریزش مو در زنان Female hair loss می‌تواند به خاطر دلایل مختلفی باشد. به همین خاطر است که وقتی خانم‌ها دور هم جمع می‌شوند هر کدام دلایل مختلفی را برای ریزش موی خود مطرح می‌کنند. جالب اینجاست که الگوی ریزش مو نیز در زنان بسیار متنوع و وسیع است. به همین خاطر در این مقاله از مجله سبک زندگی قصد داریم انواع ریزش مو در زنان و دلایل و الگوهای ریزشی آن را بررسی کنیم تا بتوانید به بهترین شکل این مشکل خود را حل کنید. با ما تا پایان مطلب همراه باشید.

علت ریزش مو در زنان

در مقدمه گفتیم که ریزش مو در زنان دلایل بسیار متفاوتی دارد با این حال همه این دلایل را می‌توان به چند دسته اصلی تقسیم کرد. قبل از اینکه این دلایل را بررسی کنیم لازم است بدانیم که تعدادی از این دلایل که ارثی هستند را به سختی می‌توان با دارو و دوا درمان کرد اما بخش وسیعی که مرتبط با تغذیه و سبک زندگی است، زیر نظر یک متخصص تغذیه به راحتی درمان می‌شوند. اما دلایل کدام است؟

به صورت خلاصه این دلایل شامل کمبود ویتامین، شروع دوره یائسگی، افزایش سطح هورمون آندروژن، کاهش ترشح هورمون استروژن و پروژسترون، شروع دوره بارداری، استرس و تنش روانی، کم خونی به خاطر کمبود آهن، اختلال تیروئید، سندروم تخمدان پلی کیستیک، شیردهی و عدم تعادل هورمونی می‌شود.

علت ریزش مو در زنان کمبود چه ویتامینی است

کمبود یک سری ویتامین مثل ویتامین خانواده B، ویتامین D و بیوتین باعث ریزش مو در زنان می‌شود. علت آن هم این است که ویتامین‌های خانواده B و D سازنده فولیکول و تقویت کننده ریشه موها هستند و کمبود آنها باعث ریزش شدید مو می‌شود.

علت خارش سر و ریزش مو در زنان

عفونت‌های قارچی و فولیکول‌های ملتهب از عوامل اصلی خارش همراه با ریزش موی زنان هستند. عموما بروز عفونت‌های قارچی و التهاب در فولیکول مو به خاطر سبک زندگی ناسالم، نداشتن روتین مراقبت از مو و عدم رعایت بهداشت است. البته این مشکل امروزه بیشتر به خاطر استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی بی کیفیت بروز می‌کند.

علت خارش سر و ریزش مو در زنان

علت ریزش مو در زنان بالای ۴۰ سال

وقتی سن زنان از 40 رد می‌شود، چند تغییر بیولوژیکی و هورمونی دست به دست هم می‌دهند تا باعث ریزش موهای آنها شوند. به همین دلیل چند دلیل برای ریزش مو در زنان بالای 40 سال می‌توان مشخص کرد که شامل موارد زیر هستند:

یائسگی: عموما یائسگی همراه با ریزش نقطه‌ای موی زنان همراه است.
کمبود آهن: بالای 40 بدن زنان دچار کم خونی و در نتیجه فقر آهن می‌شود که از عوارضش ریزش مو است.
کم کاری تیروئید: بالای 40 سالگی در زنان با کم کاری تیروئید نیز همراه است که البته از دلایل اصلی ریزش مو در این سن است.

علت ریزش مو در زنان بالای ۵۰ سال

بالای 50 سالگی یائسگی جزء قطعی‌ترین اتفاقاتی است که برای بدن زنان رخ می‌دهد. علاوه بر این سن بالای 50 برای زنان با کاهش هورمون استروژن و پروژسترون و سندرم تخمدان پلی کیستیک همراه است. هر کدام از این دلایل به شکلی باعث ریزش مو در زنان بالای 50 سال می‌شوند:

کاهش هورمون استروژن و پروژسترون: کاهش این هورمون‌ها باعث نازک شدن مو و در نتیجه ریزش آن به مرور می‌شود. یکی از عوارض کاهش این هورمون‌ها افزایش موی زائد در نقاط دیگر بدن است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک: سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از مشکلات مرتبط با عدم تعادل هورمون جنسی است که از عوارض واضح آن ریزش مو است.

علت ریزش مو در زنان باردار

بارداری باعث یک سری تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی در بدن زنان می‌شود. از مهم‌ترین عوارض این تغییرات، ریزش مو است. به طور عمده تغییرات هورمونی، کمبود تغذیه‌ای و مشکلات مرتبط با تیروئید باعث می‌شود که البته هر کدام به نحوی این کار را انجام می‌دهند:

تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری که افزایش پروژسترون مهم‌ترین آن است باعث اختلال در رشد موها شده و به شکل شدیدی با ریزش مو همراه است. توجه داشته باشید این تغییرات هورمونی به خاطر تازگی که دارند با استرس نیز همراه بوده و همین باعث بیشتر شدن سرعت ریزش می‌شود.
کمبود تغذیه‌ای: با توجه به اینکه در دوران بارداری بدن به ویتامین و مواد معدنی بیشتری نیاز دارد، اگر به اندازه کافی به تغذیه زن باردار توجه نشود با ریزش مو به خاطر کمبود انواع ویتامین به خصوص ویتامین D و مواد معدنی مانند آهن، روی و بیوتین همراه خواهد بود.
تیروئید: کم کاری تیروئید در دوران بارداری نیز بسیار شایع است. این عارضه عموما با ریزش شدید مو همراه است.

علت ریزش مو در زنان باردار

انواع ریزش مو در زنان

بسته به دلایل و مدل‌های مرسوم، انواع ریزش مو در زنان به ارثی، ناشی از تحرکات تخمدان، در اثر تغییرات هورمونی و یک سری موارد خاص دیگر تقسیم می‌شود. البته هر کدام از این موارد الگوها، دلایل و روش‌های درمانی خود را دارند که در ادامه بیشتر به هر کدام خواهیم پرداخت.

ریزش مو ارثی زنان

ریزش مو ارثی زنان به دو شکل اندروژنیک و سکه‌ای رخ می‌دهد. مدل اندروژنیک به همان صورت ریزش مردانه است که البته درصد کمتری از زنان با آن درگیر می‌شوند. از سویی ریزش مو سکه‌ای از شایع‌ترین انواع مدل ریزش موی زنانه است.
هر کدام از این انواع ریزش مو ارثی زنان نکات خود را دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.

ریزش مو اندروژنیک در زنان

ریزش مو Androgenic Alopcia که هم در زنان هم در مردان مشاهده می‌شود، به این صورت است که موهای جلو و وسط سر بیشتر از دیگر نقاط درگیر ریزش شده و به اصطلاح الگوی ریزش مردانه نیز نامیده می‌شود. این مدل ریزش مو کاملا ارثی است و تنها راه جلوگیری یا جبران آن کاشت و دیگر روش‌هایی است که به وسیله لیزر انجام می‌شود.

ریزش مو سکه ای زنان

ریزش موی سکه‌ای نیز یکی دیگر از مدل‌های ریزش موی ارثی در زنان است که البته با استفاده از روش‌های خانگی نیز قابل درمان است. علت اصلی چنین ریزشی در مرحله اول مسائل ارثی و ژنتیکی و در مرحله دوم استرس و اضطراب ناشی از فشار کاری است.

ریزش مو در زنان سندرم تخمدان پلی کیستیک

عدم تعادل هورمون‌های مردانه یعنی آندروژن باعث ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک در بدن زنان می‌شود. از عوارض بروز این سندرم ریزش مدل مو با الگوی مردانه است. اولین نشانه‌های آن کاهش ضخامت ساقه مو بوده و اگر به موقع در صدد درمان آن برنیایید به مرور شاهد کاهش حجم موهای جلو و بالای سر خود خواهید بود. استرس از عواملی است که می‌تواند این مدل ریزش مو را سرعت بخشد. همچنین یک سری درمان خانگی و کلینیکی وجود دارد که می‌توان با آن این مدل ریزش مو زنان را کنترل و درمان کرد.

ریزش مو در زنان سندرم تخمدان پلی کیستیک

پرولاکتین و ریزش مو در زنان

در دوران شیردهی، سطح ترشح هورمون پرولاکتین بسیار زیاد می‌شود. تحقیقاتی انجام شده که نشان می‌دهد هر چقدر سطح ترشح این هورمون بیشتر شود مقدار ریزش مو نیز افزایش خواهد یافت. در دورانی که مادر مشغول شیردهی است ناخواسته این هورمون را ترشح می‌کند. راه اصلی جلوگیری از ریزش مو در این دوران تقویت بدن و استفاده از یک سری داروی کنترل‌کننده هورمون‌های بدن است.

ریزش مو از پشت سر در زنان

یکی دیگر از موارد خاص ریزش مو زنان، ریزش مو از پشت سر است. این مدل ریزش مو کاملا براساس سطح استرس و اضطراب و البته مقدار مواد مغذی است که در طول روز به بدن می‌رسد. برای مثال اگر ویتامین دی کافی به بدن زنان نرسد، بعد از مدتی شاهد ریزش مو از پست سرشان خواهند بود. همچنین اگر مدت زیادی فرد درگیر استرس باشد می‌بیند که چطور موهایش از پشت سر شروع به ریزش می‌کنند.

ریزش مو بعد از زایمان

بعد از زایمان نیز یک سری تغییرات اساسی و سریع در فعالیت هورمونی بدن زنان رخ می‌دهد که البته چون با کاهش مواد معدنی و پروتئین همراه است، نتیچه آن ریزش مو خواهد بود. این مدل ریزش مو جای نگرانی زیادی ندارد؛ زیرا با مصرف دارو و استراحت به خوبی جبران شده و دائمی نیست.

راههای پیشگیری از ریزش مو در زنان

حال که انواع ریزش مو در زنان را بررسی کردیم، باید دنبال راه چاره نیز باشیم. با اینکه راه‌های زیادی در گوشه گوشه اینترنت برای پیشگیری و جلوگیری از ریزش مو زنان پیشنهاد می‌شود اما همه آنها علمی نیستند. در ادامه سعی کرده‌ایم تنها راه‌های علمی که با درصد خوبی جواب داده‌اند را معرفی کنیم.

جلوگیری از ریزش مو هورمونی در زنان

تا این لحظه هیچ راهی برای جلوگیری از ریزش مو هورمونی در زنان و البته مردان پیدا نشده است، اما می‌توان با رعایت یک سری نکات می‌توانید زمان آن را به تعویق انداخت یا سرعت ریزش موی ارثی را کاهش دهید. این نکات پیشگیرانه شامل موارد زیر است:
 استفاده از داروهای کنترل کننده هورمونی مثل اسپیرونولاکتون، ماینوکسیدیل و فیناستراید.
 استفاده از داروهای ضد افسردگی و ضد استرس برای عدم تحریک ریزش مو.
 تقویت مو با استفاده از روغن‌های طبیعی که به صورت خانگی نیز قابل تهیه هستند.
 مصرف مکمل‌های غذایی تقویت کننده مثل ویتامین‌های A، C، D، E، زینک و آهن.

در نهایت اگر کار از کار گذشت و دچار ریزش موی ارثی شدید باید درمان‌های کلینیکی مثل پی آر پی، هیرفیلر و مزوتراپی را امتحان کنید.

جلوگیری از ریزش مو هورمونی در زنان

قرص بیکالوتامید برای ریزش مو در زنان

استفاده از قرص بیکالوتامید زمانی توسط پزشک تجویز می‌شود که در بدن شما هورمون‌های مردانه بیش از حد ترشح کند. در چنین مواردی دکتر اگر بعد از انجام یک سری آزمایش‌ها و تست‌ها متوجه اختلال هورمونی رخ داده در بدنتان شود، قرص بیکالوتامید را برای جلوگیری از ترشح هورمون مردانه و در نتیجه درمان ریزش موی شدید ناشی از ترشح این هورمون تجویز می‌کند.

بهترین قرص برای ریزش مو در زنان

بسته به اینکه مدل و دلایل ریزش مو شما کدام است، انواع قرص ریزش مو وجود دارد که پزشکان آنها را بنا به تشخیص تجویز می‌کنند. سه مورد از بهترین قرص های مناسب ریزش مو در زنان را در ادامه لیست کرده‌ایم تا از قبل آشنایی نسبی با این موضوع داشته باشید:

قرص هیرویت: یکی از بهترین مکمل‌ها شامل ویتامین‌های B6، B12 و biotin است که به خوبی نیازهای تغذیه‎ای مو را برطرف می‌کند و مانع ریزش آن می‌شود.
زینک پلاس: وجود زینک و ویتامین‌های گروه B در زینک پلاس باعث شده این مکمل نیز بتواند به سادگی تمام نیازهای تغذیه‌ای بدن شما را تامین کرده و مانع ریزش مو شود.
فیناستراید: یک قرص تنظیم‌کننده هورمون است که مانع از تولید دی‌هیدروتستوسترون می‌شود تا شاهد ریزش موی با الگوی مردانه نباشید.

قرص اسپیرونولاکتون برای ریزش مو در زنان

قرص اسپیرونولاکتون نیز یکی از بهترین قرص‌های مناسب ریزش مو در زنان است که به خاطر اهمیت بالایی که دارد در بخش جدایی آن را بررسی می‌کنیم. این قرص نیز تنظیم کننده هورمون‌هایی مثل آندروژن است که عامل اصلی ریزش موی ارثی در زنان محسوب می‌شود. این قرص همچنین به کاهش تولید تستوسترون کمک کرده و در نتیجه نه تنها مانع ریزش موی ارثی می‌شود بلکه از رشد موهای زائد نیز جلوگیری می‌کند.

سخن پایانی

در این مقاله توضیح دادیم که ریزش مو در زنان چه دلایلی دارد، به چه شکل‌هایی رخ می‌دهد و در نهایت راه‌های درمان آن کدام است. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله برای شما مفید بوده و بتوانید به خوبی از ریزش موهای خود حال به هر دلیلی که در اینجا نام بردیم جلوگیری کنید.

سوالات متداول

چه عواملی باعث ریزش مو در زنان میشود؟

دلایل ریزش مو در زنان بسیار متنوع است، اما مهم‌ترین آنها شامل مشکلات مرتبط با استرس و اضطراب، شروع دوره یائسگی، افزایش سطح هورمون آندروژن، کاهش ترشح هورمون استروژن و پروژسترون، شروع دوره بارداری، کم خونی به خاطر کمبود آهن، اختلال تیروئید، سندروم تخمدان پلی کیستیک و شیردهی است.

علت ریزش مو در زنان شیرده چیست؟

ترشح هورمون پرولاکتین و کمبود مواد معدنی از دلایل اصلی ریزش مو در زنان شیرده است.

ریزش مو ارثی در زنان از چند سالگی شروع میشود؟

تقریبا از 35 سالگی به بعد ریزش مو ارثی در زنان آغاز می‌شود.

ایا کمبود ویتامین دی باعث ریزش مو در زنان میشود؟

بله. کمبود ویتامین D که از ویتامین‌های اصلی سازنده فولیکول و تقویت ریشه مو است باعث ریزش مو می‌شود؛ به‌خصوص در دوران شیردهی که بدن زنان با کمبود ویتامین D مواجه می‌شود، این کمبود منجربه ریزش مو شدید خواهد شد.

منابع:

https://www.uclahealth.org/news/article/what-causes-female-hair-loss

https://www.healthdirect.gov.au/female-pattern-hair-loss

https://www.healthdirect.gov.au/female-pattern-hair-loss

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/women-hair-loss-causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327194

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا